1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Mięśniak macicy albo mięsak |
Mama Ania
Odpowiedzi: 11
Wyświetleń: 14692
|
Dział: Mięsaki, nowotwory układu kostnego Wysłany: 2012-04-23, 18:16 Temat: Mięśniak macicy albo mięsak |
Nie wiem czy u Ciebie potrzebne jest usg jamy brzusznej, tu niech się już wypowiedzą specjaliści. Chodziło mi tylko o to, że głowica przykładana w tym samym miejscu, w zależności od tego na jaką głębokość sięga, albo zobaczy guza albo nie. Ale to że zobaczy, nie znaczy że będzie na tej podstawie można powiedzieć jaki to guz.
U mnie wystarczyło zmienić głowicę na płytszą i guz było widać, ale i tak było wiadomo tylko że guz jest i że jest unaczyniony, a jego charakter to dopiero biopsja i badanie hist-pat po wycięciu.
Przepraszam, jeśli namąciłam bo u Ciebie to chyba jednak inny przypadek (o ile rozumiem, chodziło Ci o rozpoznanie jaki to guz, a nie w ogóle o zobaczenie go). |
Temat: Mięśniak macicy albo mięsak |
Mama Ania
Odpowiedzi: 11
Wyświetleń: 14692
|
Dział: Mięsaki, nowotwory układu kostnego Wysłany: 2012-04-23, 14:02 Temat: Mięśniak macicy albo mięsak |
białeczka napisał/a: | Proszę powiedzcie mi czy tak dużego guza lekarz nie jest w stanie rozpoznać na USG dopochwowym tzn. wykluczyć mięsaka? |
Nie wiem, czy w tym przypadku też może tak być, ale u mnie był guz 3 cm w powłokach brzusznych którego nie było widać na zwykłym usg jamy brzusznej.
Powód: są różne rodzaje głowic, niektóre sięgają głębiej a inne płycej i jeśli sprawdza się nie tą co trzeba, nie będzie nic widać nawet jeśli guz jest wielki. |
|
|